Началото

Всяко дълго пътуване започва с първата крачка. 

Бяхме твърдо решени, че нещо трябва да се промени в живота ни. Ето как започна всичко: Още през лятото на 2012, когато с Хриси вървяхме по Камино де Сантяго в Испания, решихме, че искаме да заминем за Южна Америка. Бяхме изморени от живота си в това консуматорско общество. Не искаме да сме само потребители, а създатели; да творим и да даваме на другите. Постепенно се избистри идеята да отидем като доброволци в Южна Америка и избрахме Перу. След много безсънни нощи на проучване в Интернет и безброй неотговорени имейли, най-накрая ни одобриха от фондация Санта Марта, оставаше само да определим датата и да си купим билети. Самолетните билети до Перу обаче се оказаха не по нашия джоб. Тогава един приятел сподели, че е намерил евтини билети от Мадрид до Канкун и че заминава за Мексико на пети септември. С еднопосочен билет и идеята да си намери работа там. По това време четях блога на двама българи, семейство, които обикаляха из Карибите, Централна и Южна Америка. При това с едногодишната им дъщеря. Наистина се вдъхнових. Щом те го правят, и ние можем.

И ето ни и нас – с еднопосочни билети за Канкун. Решихме, че ще се пуснем по течението, ще следваме знаците по пътя и ще се оставим те да ни водят. Напускаме работа, изоставяме удобния си и „сигурен” живот в България, за да се впуснем в приключението „доброволци на път”. Защо да се ограничаваме с доброволчество само в Перу, ще намерим организации, в които да помагаме и по пътя от Мексико до Панама. Към момента вече сме одобрени в една органична ферма в Мексико, както и в организация, която се грижи за деца без родители в Гватемала. Ето че първата крачка е направена и всичко започва да си идва на мястото. Няма нищо случайно, само трябва да следваме синхроничността на събитията.

Моят приятел, Коста, с когото ще пътуваме за Мексико, също се вдъхнови от идеята за доброволчество и реши, че известно време ще пътува с нас.

Това е само началото, приключението тепърва предстои. А ние сме уверени, вдъхновени и целеустремени. Защото знаем, че щастието е в пътя. Пътят е целта.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s